اسنپ دراگون X Elite هیولای کوالکام در دنیای لپ‌تاپ‌های ویندوزی

زمان مطالعه: 5 دقیقه

کوالکام اسنپ دراگون‌های سری X از قبیل اسنپ دراگون X Elite را در پاییز ۱۴۰۲ معرفی کرد. شرکت کوالکام بزرگترین و قدرتمندترین شرکت تولید پردازنده‌های موبایلی در جهان است و هر ساله پرچمداران بسیاری نظیر سامسونگ، شیائومی، اوپو، وان پلاس و … از این پردازنده‌ها استفاده می‌کنند. شرکت آمریکایی Qualcomm با تولید پردازنده‌های سری ایکس حالا وارد دنیای پردازنده‌های سری لپ‌تاپ می‌شود.

اولین سری از این پردازنده‌ها اسنپ دراگون X Elite نام دارد. Qualcomm این پردازنده‌ را همراه با اسنپ دراگون ۸ نسل ۳ به عنوان قدرتمندترین و محبوب ترین پردازنده موبایلی خود معرفی کرد. Snapdragon 8 Gen 3 پردازنده تلفن‌های همراه قدرتمندی نظیر Samsung S24 Ulta، Xiaomi 14 Ultra ، One Plus 12 و Honor Magic 6 Pro است. در ادامه دو نسخه X Elite و X Plus را به طور کامل معرفی می‌کنیم و این دو پردازنده را با سایر رقبا مقایسه خواهیم کرد. در ابتدا قدرتمندترین اسنپ دراگون X یعنی نسخه Elite را بررسی می‌کنیم.

معرفی کوالکام اسنپ دراگون X Elite

اسنپ دراگون ایکس الیت قدرتمندترین پردازنده سری X کوالکام است. این پردازنده توانسته نتایج قابل توجهی در بنچمارک‌های مختلف از خود نشان دهد. اسنپ دراگون X Elite مبتنی بر معماری ARM است و ۱۲ هسته از نوع Oryon دارد. کوالکام بیان می‌کند این قدرتمندترین پردازنده‌ی ما تا کنون است. اسنپ دراگون ایکس الیت اولین اقدام کوالکام برای ورود به دنیای کامپیوترهای ویندوزی نیست.

بنچمارک اسنپ دراگون X Elite

Snapdragon X Elite بعد از معرفی به سرتیتر بسیاری از رسانه‌های مطرح فناوری تبدیل شد و عده‌ای آن‌را رقیبی برای پردازنده‌های قدرتمند و مطرح سری M اپل می‌دانند. در روز معرفی این پردازنده با حدود ۲۰ لپ‌تاپ و کانفیگ‌های مختلف مورد آزمایش قرار گرفت. خبرنگاران در این رویداد می‌توانستند سوالات خود را در مورد این پردازنده از مهندسان شرکت بپرسند و علاوه بر این درخواست اجرای بنچمارک‌های مختلف را روی این لپ‌تاپ‌ها بدهند.

بیشتر  آیا اسنپ دراگون سری X برای بازی و گیمرها مناسب است؟

مزیت برجسته Snapdragon X Elite

یکی از مزیت‌های برجسته پردازنده کوالکام نسبت به سایر رقبا پیکربندی دلخواه این تراشه همانند سری M اپل است و شرکت‌های تولید کننده لپ‌تاپ می‌توانند به راحتی این پردازنده جدید را در کانفیگ‌های مختلف خود بکارگیری کنند. پردازنده‌های سری X شرکت Qualcomm امکان تغییر توان خود را دارند. شرکت اعلام کرده با تغییر توان می‌توان این پردازنده‌ها را حتی بدون استفاده از فن و خنک سازی فعال بکار برد که این مزیت می‌تواند استفاده از این پردازنده‌ها را در سورفیس لپ‌تاپ‌ها و همچنین در لپ‌تاپ‌هایی که خنک سازی فعال ندارند مثل MacBook M3 Air نیز استفاده کرد.

مزیت برجسته Snapdragon X Elite

شرکت‌های سازنده لپ‌تاپ که تمایل به استفاده از تراشه اسنپ دراگون X Elite در دستگاه‌های بزرگترشان را داشته باشند می‌توانند از خنک سازی فعال استفاده و توان این تراشه‌ها را افزایش دهند و عملکرد قدرتمندی را از آنها داشته باشند. پردازنده‌های سری ایکس کوالکام برخلاف پردازنده‌های اپل و اینتل از معماری خوشه‌ای استفاده نمی‌کنند. این به این معنی است که همه‌ی هسته‌های استفاده شده از نوع پر قدرت هستند.

مشخصات فنی پردازنده Snapdragon X Elite

پردازنده ایکس الیت از فناوری ۴ نانومتری شرکت TSMC و ۱۲ هسته قدرتمند Oryon مبتنی بر فناوری ARM برخوردار است. این پردازنده فرکانس ۳.۸GHz دارد و با استفاده از فناوری Dueal-Core Boost می‌تواند این فرکانس را تا ۴.۲GHz افزایش دهد. شاهد استفاده از ۴۲MB حافظه کش درون این پردازنده هستیم. پردازنده لپ‌تاپی جدید کوالکام همچنین از iGPU (واحد پردازش گرافیکی یکپارچه) Adreno برخوردار که توانی معادل ۴.۶TFLOPs دارد.

با توجه به اینکه در حال حاضر شاهد رشد و شکوفایی هوش مصنوعی هستم، کوالکام برای پردازنده جدیدش موتور هوش مصنوعی (NPU) اختصاصی خود را با نام Hexagon در نظر گرفته است. این موتور توانایی انجام محاسبات هوش مصنوعی که به صورت آفلاین روی دستگاه‌های شخصی نظیر لپ‌تاپ اجرا می‌شوند را دارد و قدرت آن ۴۵TOPS اعلام شده است. NPU اسنپ دراگون X Elite قادر است مدل‌های زبانی بزرگی (LLM) با حدود ۱۳ میلیارد پارامتر را نیز اجرا کند. Snapdragon X Elite با تمرکز زیاد بر روی هوش مصنوعی می‌تواند در هر ثانیه حداکثر ۷۵ هزار عملیات هوش مصنوعی را انجام دهد که از مدل‌های رقیب بیشتر است.

بیشتر  پردازنده M4 معرفی شد؛ قلب تپنده آیپد پرو‌های جدید اپل

مزیت برجسته Snapdragon X Elite

باید توجه داشت هرچه پارامترهای مدل زبانی بیشتر باشد به میزان RAM بیشتری نیز برای پردازش و اجرای آن نیازمندیم. ممکن است کانفیگ‌های مختلف دارای این پردازنده نتوانند به خوبی از پس این محاسبات بر بیایند. برای فهمیدن میزان پارامتر‌های مدل‌های زبانی مختلف لازم است بدانید مدل زبانی کوچکی مثل Gemini Nano با حدود ۳.۲ میلیارد پارامتر آموزش دیده و می‌تواند کارهای مبتنی بر متنی مثل خلاصه سازی، پاسخ به سوالات کاربر و … را انجام دهد. هوش مصنوعی‌های آفلاین قابلیت اجرا روی دستگاه‌هایی نظیر لپ‌تاپ و تلفن‌همراه را دارند و دیگر نیازی به پردازش ابری نیست.

اسنپدراگون ایکس الیت در ۴ سری زیر ساخته شده‌اند:

  • X1E84100
  • X1E80100
  • X1E78100
  • X1E76100

معرفی کوالکام اسنپ دراگون X Plus

در کنار اسنپدراگون ایکس الیت، کوالکام اسنپدراگون ایکس پلاس را نیز معرفی کرد. این پردازنده دارای ۱۰ هسته اوراین (Oryon) و ۴۲ مگابایت حافظه کش می‌باشد. حداکثر فرکانس پردازش‌های چندرشته‌ای ایکس پلاس به ۳.۴ گیگاهرتز می‌رسد و یک واحد پردازش عصبی با توان ۴۵TOPS نیز دارد که پردازش‌های هوش مصنوعی را انجام می‌دهد. به جز فرکانس و تعداد هسته که اسنپ دراگون X Plus از سری X Elite ضعیف‌تر است تفاوت دیگری میان آنها وجود ندارد. ایکس پلاس سری ارزان قیمت‌تری نسبت به ایکس الیت است که توان پردازشی کمتری هم نسبت به ایکس الیت دارد. تفاوت دیگری که X Plus دارد توان کمتر پردازنده گرافیکی مجتمع (iGPU) آن نسبت به X Elite است. در Snapdragon X Plus شاهد Adreno با توان ۳.۸TFLOPs هستیم که حدود ۰.۸TFLOPs از ایکس الیت کمتر است.

اسنپدراگون ایکس پلاس در ۴ سری زیر ساخته شده‌اند:

  • X1P64100
  • X1P62100
  • X1P56100
  • X1P40100

آیا اسنپ دراگون X Elite برای بازی کردن مناسب است؟

پردازنده لپ‌تاپی کوالکام

حقیقتا پردازنده Snapdragon X Elite و حتی X Plus برای گیمینگ طراحی نشده‌اند. این پردازنده‌ها با دارا بودن گرافیک‌های سرخود می‌توانند در تعدادی از بازی‌های کامپیوتری عملکرد مناسبی را از خود ارائه دهند. اگر شما به دنبال بازی به صورت حرفه‌ای هستید مطمئناً نیاز به گرافیک مجزا دارید تا بتوانید تجربه نرم و روان‌تری داشته باشید. نکته مهمی که در این باره باید اضافه کنیم این است که iGPU (واحد پردازش گرافیکی یکپارچه) این پردازنده می‌تواند قابل رقابت با سری اینتل و AMD باشد. بسته به نوع لپ‌تاپی که این پردازنده را دارد ما شاهد عملکرد متفاوتی از این پردازنده خواهیم بود. وقتی که ما از این پردازنده در یک لپ‌تاپ با فضای کمتر و کولینگ غیر فعال (بدون فن مشابه سورفیس‌ها) استفاده کنیم به ناچار با توان محدودی از این پردازنده مواجه خواهیم بود. در ادامه پردازنده‌های سری X اسنپ دراگون را طبق نتایج اعلام شده بنچمارک مقایسه کرده‌ایم.

بیشتر  پردازنده M4 معرفی شد؛ قلب تپنده آیپد پرو‌های جدید اپل

برای اطلاعات بیشتر و کامل در مورد بازی‌‌های قابل اجرا از این مطلب دیدن کنید: بررسی بازی‌های مختلف روی اسنپ دراگون X

مقایسه پردازنده‌های جدید کوالکام با پردازنده‌های اپل، اینتل و AMD

اسنپ دراگون X Elite

طبق مقایسه‌ها کوالکام، اسنپدراگون ایکس الیت نیز در بخش پردازش تک هسته‌ای در بنچمارک‌های Geekbench 6 و Cinebench 2024 از پردازنده M3 اپل ضعیف‌تر عمل می‌کند اما در بخش چند هسته‌ای پردازنده اپل را کنار می‌زند. در مقایسه ایکس الیت با پردازنده Intel Core i9 185H و پردازنده AMD Ryzen 9 8945HS هم در بخش تک‌هسته‌ای و هم در بخش دو هسته‌ای در بنچمارک‌های مختلف رقابت بسیار نزدیکی وجود داشت و نمی‌توان برتری یکی از آن‌ها را اعلام کرد. در مقایسه ایکس الیت و M3 در بخش چند هسته‌ای می‌بینیم که ایکس الیت ۲۸ درصد سریع‌تر می‌باشد. همچنین پردازنده ایکس الیت در شرایط مختلف مانند استریم یوتیوب، پخش ویدیو و تماس تصویری و وب‌گردی، باتری خیلی کمتری نسبت به پردازنده اینتل Core Ultra 155H مصرف می‌کند.

اسنپ دراگون X Plus

طبق ادعای کوالکام، پردازنده ایکس پلاس در بخش چند هسته‌ای Geekbench 6.2 با اختلاف ۱۰ درصدی پردازنده‌ی M3 اپل را شکست می‌دهد. جالب توجه است که کوالکام در بخش تک هسته‌ای این مقایسه را انجام نداده پس می‌توانیم تا حدودی نتیجه‌گیری کنیم که M3 در بخش تک هسته‌ای بهتر عمل می‌کند. کوالکام همچنین اشاره می‌کند این پردازنده علاوه‌بر M3، در بخش چند هسته‌ای، Core Ultra 7 155H را نیز با اختلاف ۳۷ درصدی کنار می‌زند. کوالکام در بخش عملکرد چندرشته‌ای Cinebench 2024 نیز پردازنده ایکس پلاس را با ۱۵۵H مقایسه کرده و می‌گوید با مصرف انرژی یکسان، در تست CPU، ایکس پلاس ۲۸ درصد قوی‌تر ظاهر می‌شود.

send_to_mobileاین نوشته را به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up