بررسی جامع هوش مصنوعی و کاربرد های شگفت آنگیز آن
در این مقاله هوش مصنوعی را به بیانی ساده و جامع شرح دادهایم. استفاده از هوش مصنوعی هر روزه به طور فزایندهای در حال پیشرفت است . شرکت ها و غول های بزرگ فناوری برای جا نماندن از این تکنولوژی هر روزه در حال صرف میلیون ها دلار هستند.
در شبکه های اجتماعی هر روزه شاهد این هستیم که محتواهایی شگفت انگیز مثل استفاده از صدای خوانندگان قدیمی در آهنگ های جدید به کار برده میشود. اگر شما هم علاقه مند به پی بردن به اسرار این گونه محتوا ها هستید ، این مقاله شگفت انگیز را از دست ندهید .
آنچه در این مطلب میخوانید
هوش مصنوعی چیست؟
اگر کمی به اطراف خود نگاه کنیم ، تغییراتی را میبینیم که گاها برای ما ممکن است جالب باشند. مطمئنا اگر به نانوایی محله تان بروید ، شاید دیگر خبری از چند نفر نانوا نباشد و تعدادی دستگاه در حال اجرای فعالیت آن ها باشند. ساختار های قدیمی به مرور کارایی خود را از دست میدهند و جای خود را به بازو های مکانیکی که با انرژی الکتریکی کار میکنند،میدهند.
هر روزه و حتی همین ثانیه که شما در حال خواندن این خط هستید ،تکنولوژی در حال پیشرفت است . بعضی پیشروی ها زندگی بشر را دگرگون میکنند . پیشروی که الان لازم است به آن بپردازیم ، هوش مصنوعی است.
کامپیوتر ها با استفاده از برنامه هایی که توسط انسان برای آنها نوشته میشود، کار های مشخصی را انجام میدهند. به این فکر کنید روزی کامپیوتر ها نیازی به انسان برای کنترل و هدایت نداشته باشند. به گونه ای برنامه ریزی شوند که خودشان مثل انسان چیز های جدید یاد بگیرند. توانایی تصمیم گرفتن داشته باشند و حتی مثل انسان ها خلاق باشند و چیز هایی منحصر به فرد خلق کنند.
دقیقا در همین لحظه ما به چنین مرحله ای از کامپیوتر ها رسیده ایم . به اینگونه تعاریف که کامپیوتر را از انسان جدا میکند و قدرت تحلیل ، یادگیری و تصمیم گیری مستقلانه میدهد ، هوش مصنوعی گفته میشود.
متاورس چیست؟ توضیح جامع و ساده شاید برایتان جالب باشد.
انواع هوش های مصنوعی
شرکت های بزرگ تکنولوژی هر ساله مبالغ زیادی را برای هوش مصنوعی در جهت پیشبرد اهدافشان هزینه میکنند. هوش های مصنوعی که عموما توسط غول های تکنولوژی توسعه مییابند، در جهات مختلفی به کار گرفته میشوند.
موتور های جست و جوی پیشرفته وب
امروزه شرکت های بزرگی همچون گوگل و مایکروسافت ، برای نمایش بهترین نتایج جست و جو به کاربران خود از هوش های مصنوعی طراحی شده قوی ای بهره میبرند. این هوش های مصنوعی در ابتدا بسیار ساده بودند . اکنون هوش های مصنوعی این دو غول تکنولوژی قابلیت بررسی عکس ها ، ویدئو ها ،فایل های پاور پوینت و … را برای نمایش به کاربران در نتایج جست و جو را دارند.
مایکروسافت به مرورگر بینگ خود بخشی را با عنوان Bing Chat اضافه نموده . شما با استفاده از چت کردن با این هوش مصنوعی به جای سرچ کردن در سریع ترین زمان ممکن به هدف خود میرسید. این هوش مصنوعی پاسخ شما را به صورت یک متن یا در صورت تمایل شما تصاویر یا سایر مدل های محتوای خواسته شده میدهد. اگر برای مثال از او بپرسید میخواهم لاغر شوم ، پاسخی مشابه عکس زیر به شما میدهد.
همانطور که در تصویر میبینید ، بینگ بر اساس جست و جو در وب سایت ها ، به ما پیشنهاد هایی میدهد. این پیشنهاد ها به نحوی هستند که گویی یک مشاور تغذیه و روانشناس در حال صحبت با شماست نه یک کامپیوتر.
گفته میشود ممکن است در سال های نزدیک ، مرور گر های فعلی که لیستی از نتایج را به ما نشان میدهند ، جای خود را به اینگونه فناوری ها بدهند.
سامانه های توصیه گر (پیشنهاد گر)
این سامانه ها در سیستم هایی مثل : یوتیوب – آمازون – نتفلیکس ، به کاربران محصولات یا ویدئو هایی را نمایش میدهند که بیشترین تطابق با سلیقه مخاطب را داشته باشند. این سیستم ها به علت حجم انبوه اطلاعات ، برای شخصی سازی محتوای نشان داده شده به کاربر از میان انبوهی محتوا است.
این سیستم همچنین در شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام هم قابل مشاهده است . کاربران به وسیله این سیستم تحلیل میشوند تا محتوایی با بیشترین تشابه سلیقه ای به آنان نشان داده شود. هرچه این سیستم بهتر عمل کند ، مخاطبان را مدت زمان بیشتری در آن شبکه اجتماعی نگه میدارد و سود بیشتری را نصیب صاحبان این گونه رسانه ها میکند.
سیستم های فهم زبان انسان
از جمله سیستم های فهم زبان انسان مطرح که بر پایه هوش مصنوعی هستند میتوان به سری اپل و الکسای آمازون اشاره کرد . این دو دستیار مجازی با صحبت کردن عامیانه با انسان تعامل پیدا میکنند. توصیه ها و پیشنهادات لازم را به صورت کاربردی و بر خط به کاربران میدهند . این دو هوش مصنوعی امروزه به صورت فراگیر توسط مردم استفاده میشوند.
سری اپل در دستگاه های متفاوت اپل از جمله تلفن های همراه و ساعت های هوشمند در دسترس است . در تلفن همراه با گفتن Hey Siri ، این قابلیت آماده استفاده میشود. برای مثال میتوان از siri خواست که یک موزیک پخش کند یا وضعیت آب و هوای امروز را برای پیاده روی به شما اعلام کند و هزاران کاربرد دیگر .
شرکت های دیگر نظیر گوگل و مایکروسافت نیز از این رقابت جا نمانده و نسخه های فهم زبان انسان خود را از مدت ها پیش عرضه کرده اند . برای استفاده از این سیستم ها با یک سرچ ساده در اینترنت میتوان به آنها دست یافت .
خودرو های خودران
امروزه شرکت های بزرگ خودروسازی تمامی تلاش خود را برای ساخت خودروهای خودران به کار گرفته اند. این خودرو ها بدون دخالت سرنشین ، به مقصد های مورد نظر میروند. مسیریابی با استفاده از سیستم های : رادار ، لایدار ، جیپیاس و بینایی رایانهای صورت میگیرد. اطلاعات دریافت شده توسط هوش مصنوعی پردازش میشوند و در نهایت مسیر حرکت برای خودرو و مواجهه با موانع مشخص میگردد.
در حال حاضر یکی از شرکت های پیشتاز در خودرو های خودران ، تسلا موتورز است.
هوش های مصنوعی مولد
شاید این قسمت یکی از جذاب ترین بخش های این نوشته باشد . هوش های مصنوعی مولد به هوش هایی که قابلیت خلق دارند گفته میشود . این مدل هوش مصنوعی در پاسخ به کاربر توانایی تولید متن ، تصویر و دیگر رسانه هاست. بعضی از این هوش ها حتی قابلیت برنامه نویسی به درخواست شما را دارند.
اگر بخواهیم چند هوش مصنوعی مولد مطرح را معرفی کنیم ، باید حتما از چتجیپیتی ،استیبل دفیوژن ، میدجرنی و دال ئی یاد کنیم. باید در یک مقاله جداگانه به معرفی این هوش ها و قابلیت های استثنایی آنها پرداخته شود . تصاویر زیر توسط این هوش های مصنوعی نام برده شده ساخته شده اند .
استیبل دفیوژن
تصویر زیر توسط هوش مولد استیبل دفیوژن تولید شده است . در این تصویر به او گفته شده است که تصویر فضانوردی که اسب سواری میکند را بسازد . همانگونه که مشاهده میکنید این هوش مولد با دقتی شگفت انگیز این اثر را خلق کرده است .
میدجرنی
یکی از هوش های مولد اعجاب برانگیز است. این هوش مصنوعی توسط شخصی به نام جیسون آلن برای شرکت در نمایشگاه هنر دیجیتالی در آمریکا استفاده شد. این فرد مقام اول مسابقه را کسب کرد و مدعی شد که خلاف قوانین مسابقه عمل نکرده است.
دال ئی
یک هوش مولد است. ویژگی متمایزی که با سایر هوش های مولد دارد این است که میتوان تصاویری با توصیفات بسیار زیاد ، به وسیلهی آن ساخت . در تصویر زیر به دال ئی گفته شده خرس هایی را در زیر آب نمایش بده که در حال تحقیق بر روی هوش مصنوعی با فناوری دهه ۱۹۹۰ میلادی هستند.
یکی دیگر از سرگرمی های که به وفور در اینترنت میبینیم ، استفاده از هوش مصنوعی در تقلید صداست. با هوش مصنوعی صدای خوانندگانی که سال ها پیش زندگی کرده اند به آسانی با آهنگ های خوانندگان امروزی ترکیب میشوند. در مقاله ای جداگانه به این موضوع به طور کامل میپردازیم و چندین سایت قوی در این زمینه به شما معرفی میکنیم.
آهنگ شادمهر اجرا شده توسط هایده:
همانگونه که من شگفت زده شدم ، مطمئنا شما هم تعجب کردید . در مقاله های بعدی سایت با ما همراه باشید تا هوش های مصنوعی برجسته را عمیق تر کاوش کنیم.
خب به ادامه مقاله برویم به نظر شما استفاده از این فناوری جدید صرفا شگفت انگیز و سرگرم کننده است یا میتواند ترسناک باشد ؟!
آسیبها و خطرات
در بحث آسیب های این فناوری باید گفت که متاسفانه این قابلیت برجسته ممکن است باعث سو استفاده گسترده در دنیای امروزی شود. این فناوری قابلیت این را دارد تا محتوای دروغین یا جعلی را با کیفیتی ایجاد کند که برای مخاطب قابل تشخیص از واقعیت نباشد.
فناوری دیپ فیک یا جعل عمیق که توسط هوش مصنوعی انجام میشود . دیپ فیک قابلیت این را دارد که چهره فردی را به جای فرد دیگر قرار دهد . با دیپ فیک میتوان سیاستمداران را در حالت های مختلف چهره یا حرکات دست ایجاد کرد که و محتوایی خلاف واقعیت ساخت .
دیپ فیک در ابتدا به آسانی قابل تشخیص بود ، برای مثال حالت پلک زدن افراد به گونه ای بود که به راحتی میشد آن را از واقعیت تفکیک کرد. ایرادات دیپ فیک رفته رفته هر روز همانند پیدا شدن آنها برطرف شد. طوری که تشخیص واقعیت بسیار مشکل است.
دیپ فیک هم جای بحث بیشتری دارد که در مقاله ای دیگر به آن خواهیم پرداخت.
یکی دیگر از آسیب های که مطمئنا برجسته تر است و شاید شما هم شنیده باشید ، نابودی جهان است . ابر کامپیوتری که به همه چیز از جمله فناوری های نظامی دسترسی داشته باشد و بتواند به طور کاملا مستقل تصمیم بگیرد ، شاید بتواند چالشی برای ادامه حیات بشر ایجاد کند . این موضوع بحث داغ محافل و رسانه های بسیاری است.
یکی از این اظهارات که خیلی جنجالی شد ، رشته تویتی از ایلان ماسک با عنوان : هر کسی که فکر میکند خطر هوش مصنوعی صفر درصد است، احمق است، بود.
جمع بندی
بسیاری از فناوری ها مضررات و فواید خاص خود را دارند. ولی خیلی اوقات فواید بر مضررات پیشی میگیرد. هوش مصنوعی هم از این دایره خارج نیست و گریبان این فناوری جالب و ترسناک را میگیرد. امید است سیاستمداران و کسانی که در این حوزه دخالت دارند ، قوانین و روش های متناسب با این فناوری را وضع کنند تا سو استفاده های احتمالی کاهش یابد.
شما هرچه بیشتر با این فناوری ها آشنا شوید میتوانید کار های روزمره خود را سریع تر و بهینه تر کنید. ما در تک ریپورتر نیز تمامی تلاش خود را به کار گرفته ایم تا ساده ترین و تا حد ممکن جامع ترین تعاریف را به شما ارائه دهیم. در صورتی که از این مقاله خرسند بودید ، نظرات خود را با ما در میان بگذارید .
منابع
تجربه های شخصی کار با ابزار های هوش مصنوعی
مستند (من انسان) در مورد هوش مصنوعی و غول های فناوری
ویکی پدیا :هوش مصنوعی – دیپ فیک – خودروهای خودران – هوش های مصنوعی مولد
زومیت: هوش های مصنوعی برپایه تقلید صدا
خبرگزاری صدا و سیما ایران: فناوری جعل عمیق و خطرات آن
۴ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
لذت بردم سپاس فراوان از تیم تک ریپورتر
ممنون از اینکه نظر خودتونو نسبت به مطالبی که میخونید بیان میکنید. کامنتهای محبت آمیز شما موجب خوشحالی تیم تک ریپورتر هستش.
.جالب و کاربردی بود
سپاس از نظر شما ، امیدواریم از بقیه مطالب تک ریپورتر هم لذت ببرید.