بیت کوین چیست ؟ راهنمای جامع آشنایی با بیت کوین

 توضیح  کامل،ماهیت و نحوه کارکرد بیت کوین

معرفی کامل بیت کوین و ساختار آن
بیت کوین یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز بر پایه بلاکچین است.

با تک ریپورتر همراه باشید تا ساده ترین ، جامع ترین و در عین حال متفاوت ترین بیان از بیت کوین را برای شما داشته باشیم. ما سعی کردیم تحقیقات خود را از منابع معتبر انجام دهیم. در انتهای نوشته هم منابع را مشاهده می‌کنید.

ما برای صحت و دقت بیشتر اطلاعات این مقاله ، به سایت بیت کوین مراجعه کردیم و از ویژگی ها و توضیحات کامل سازنده مطلع شدیم.

تا این لحظه که این نوشته را مطالعه می‌کنید، ممکن است از دوستان و حتی سایت های مختلف ، صحبت های متفاوتی از بیت کوین بشنوید . این نوشته را از دست ندهید که متفاوت ترین ، ساده ترین بیان و در عین حال جامع ترین توضیح را به شما بدهیم .

اگر شما برنامه نویس هستید یا تمایل دارید که بیت کوین را به صورت تخصصی هم مورد کاوش قرار دهید، برای شما در پایان ، منابعی را بیان می‌کنیم تا شما را در این زمینه یاری دهند .

 

مطمئنا شما هم این را می‌دانید که بیت کوین به عنوان یک ارز دیجیتال و پادشاه رمز ارز ها شناخته می‌شود .

در ابتدا با هم درباره ارزها یا همان پول های رایج که مردم از آنها در زندگی روزمره استفاده می‌کنند ، صحبت می‌کنیم .

اعتبار های امروزی که ما از آنها برای خرید استفاده می‌کنیم ، عموما به این شکل هستند که یک واسطه با عنوان بانک یا موسسه اعتباری هویت شما را می‌داند. این موسسه ها یا بانک ها وظیفه نظارت ، تایید و نگهداری از دارایی های مردم را به عهده دارد.

بانک ها یک سیستم متمرکز محسوب می‌شوند. منظور از سیستم متمرکز این است که دولت ها یا عده‌ای خاص این موسسات را اداره می‌کنند. این افراد توانایی نظارت بر عملکرد همه‌ی مشتریان و دسترسی به اطلاعات و تراکنش های آنان را دارند .

اگر بخواهیم یک نمای شماتیک از مدل حریم خصوصی بانک های مرسوم را نشان دهیم ،می توانیم از شکل زیر استفاده کنیم :

طرح حریم خصوصی موسسات مالی سنتی
طرح حریم خصوصی موسسات مالی سنتی

شبکه های بانک داری متمرکز ، به علت مدیریت متمرکز آنها ممکن است دچار مشکلات متعدد پولی و مالی شوند که گریبان مردم تحت سلطه این سیستم ها را می‌گیرد.

یکی از این مشکلات که امروزه در جهان و کشور های متعدد از جمله ایران با آن مواجه هستیم ، چاپ بی رویه پول توسط سیستم های بانک داری متمرکز است. برای مثال چاپ پول (ایجاد نقدینگی) موجب مشکلات بزرگی از جمله تورم می‌شود.

ما تا اینجا با ساختار حریم خصوصی موسسات مالی امروزی و یکی از معایب بزرگ آنها آشنا شدیم. حالا به سراغ بیت کوین برویم.

بیت کوین در واقع به عنوان یک پول دیجیتال شناخته می‌شود . شاید تصور رایج شما  از بیت کوین همین شکل شماتیک زیر باشد که در مقالات و نوشته های راجع به بیت کوین می‌بینید.

تصویر رایج بیت کوین
تصویر رایج بیت کوین در دید عموم

حالا واقعیت چیست ؟

 آیا ماهیت بیت کوین یک سکه با همین شمایل است ؟! یا مثل ارز های رایج کشور ها یک پول کاغذی است ؟! یا اینکه صرفا یک اعتبار دیجیتال است ؟!

بیت کوین ،داده های دیجیتالی مبتنی بر زبان کامپیوتر یا همان ۰ و ۱ است.

اگر بیت کوین فقط ۰ و ۱ و تعدادی کد است ، چرا اینقدر به سرعت رشد کرده و اعتبار زیادی کسب نموده ؟

این سیستم مالی چه فرقی با کارت عابر بانک موجود در جیب ما یا ساختار های مالی فعلی دارد؟

خب برای پاسخ به این سوال به کمی قبل تر مراجعه کنیم . ما با هم راجع به سیستم های حریم خصوصی مرسوم بانک ها و موسسات مالی فعلی حرف زدیم . در این بین یکی از معایب بزرگ این ساختار را بررسی کردیم .

طبق گفته سازندگان بیت کوین در سایت اصلی آن ، این موضوع اینگونه بیان می‌شود :

یکی از بزرگترین اهداف بیت کوین این است که سیستم و ساز و کار مالی را به وجود بیاورد. ویژگی منحصر به فرد این سیستم تمرکز زدایی از بخش مدیریتی آن است.

منظور از تمرکز زدایی در سیستم یعنی چه ؟

همانطور که در بالا گفتیم ، یعنی اینکه تایید و نظارت بر صحت تراکنش ها و حفاظت از اطلاعات هویتی کاربران توسط یک مجموعه یا یک ارگان خاص و متمرکز صورت نپذیرد . در واقع مدیریت مرکزی بیت کوین توسط همه قابل دسترسی باشد.

یکی از مهم ترین عواملی که موجب شد بیت کوین به سرعت رشد کند و محبوبیت فوق العاده افسانه ای برای خود کسب کند ،همین موضوع تمرکز زدایی است.

همه می‌دانیم یک سازو کار مالی نیاز به مدیریت دارد. در یک بانک سیستمی وجود دارد که مثلا زمانی شما خریدی با کارت اعتباری خود انجام دهید ، از اعتبار شما کم می‌شود و این کم شدن یا زیاد شدن اعتبار در سیستم ثبت می‌شود .

اگر این اطلاعات ثبت نشوند ،‌ممکن است یک فرد با کارت اعتباری خود با اعتباری مشخص ، چندین برابر حد اعتبار خورد خرید کند . برای مثال شما مبلغ ۱۰۰ هزارتومان پول در حساب خود دارید و یک خرید ۱۰۰ هزارتومانی انجام می‌دهید . اگر سیستمی این مبلغ را از شما کسر نکند ،‌ شما دوباره قادر خواهید بود باهمین اعتبار از جای دیگری خرید کنید .

در واقع چون اعتبار شما توسط یک سیستم کنترل نشده شما دائما در حال استفاده‌ای بیش از اعتبار خود هستید.

خب بیت کوین هم از این قاعده کلی جدا نیست . اگر بخواهد یک سیستم مدیریتی سنتی ، مثل همین بانک های فعلی داشته باشد ، در واقع یک بانک یا موسسه مالی می‌شود .

به نظر شما این مشکل چگونه حل شده است ؟

باید بگوییم که بیت کوین هم ساختاری برای مدیریت گردش خود دارد . این سیستم موجب می‌شود دارایی های هرشخص مشخص شود. این ساختار ، سو استفاده احتمالی کاربران و استفاده مجدد آنها از دارایی مشخص خود را غیر ممکن سازد . به این معنی که یک کاربر نمی تواند یک بیت کوین خود را دو بار خرج کند.

این سیستم مدیریت چگونه است و چطور کار می‌کند ؟

یک مزرعه از ماینر ها که در شبکه بیت کوین کار می کنند
یک مزرعه از ماینر ها که در شبکه بیت کوین کار می کنند

این سیستم شامل مجموعه ای از دستگاه هایی است که کنار هم قرار میگیرند و  به یک قدرت پردازشی (CPU) مشخص میرسند ،سپس اقدام به انجام تراکنش ها و مدیریت سیستم می‌کنند.

بیت کوین در واقع توسط کامپیوتر هایی (برای سادگی از واژه کامپیوتر استفاده شده) از سراسر جهان مدیریت می‌شود .

این به اصطلاح کامپیوتر ها توسط چه کسانی راه اندازی می‌شوند؟ مزایای این کار برای آنها چیست؟

در واقع باید گفت بیت کوین توسط افرادی از سراسر جهان مدیریت می‌شود. این افراد سخت افزار لازم را برای مدیریت این سیستم فراهم کرده اند . شما هم در همین لحظه می‌توانید با خریدن سخت افزار لازم و ارتباط با اینترنت به جمع مدیریت کنندگان این سیستم بپیوندید.

الان مطمئنا جای این سوال است. چرا عده ای باید به سراغ خریدن سخت افزار های بعضا قوی و حتی گران بروند که این سیستم به کار خود ادامه دهد ؟

بعضا می‌شنویم در بعضی از کشور ها ، افرادی مجوز های لازم را اخذ می‌کنند تا زیر ساخت های عظیمی همچون سد بسازند ، سپس نیروی الکتریکی را به وسیله‌ی انرژی پتانسل گرانشی آب تولید کنند و با استفاده از این انرژی مزرعه های بزرگی از ماینرها (همان به اصطلاح کامپیوتر ها) را ایجاد می‌کنند.

علت این هزینه ها این است که بیت کوین ساز و کاری را ایجاد کرده که به مشارکت کنندگان در مدیریت سیستم پاداش می دهد .

این پاداش ها به دو صورت است :

  1. پاداش ثبت بلوک جدید در زنجیره (در ادامه توضیح داده می‌شود)
  2. کارمزد انجام تراکنش ها

بلاک چین یا زنجیره بلوکی در بیت کوین

بیت کوین مجموعه ای از پروتکل هایی است که با کنار هم قرار گرفتن موجب ایجاد ساختاری قدرتمند و ایمن شده است .

یکی از پروتکل های مهم زنجیره بلوکی یا همان بلاک چین است . این پروتکل می‌تواند برای فعالبت های زیادی ازجمله ثبت اسناد و مدارک به صورت غیر متمرکز و غیر قابل تغییر استفاده شود . بیت کوین نمونه ای از استفاده این پروتکل است .با اتفاق افتادن هر تراکنش در شبکه  ، یک حلقه مثل زنجیر به حلقه های قبلی متصل می‌شود .

زنجیره های بلوکی به وسیله به اصطلاح کامپیوترهایی که تشکیل دهنده شبکه بیت کوین هستند ایجاد می‌شوند. این بلوک به زنجیره قبلی متصل می‌شود و باعث بزرگتر شدن زنجیره می‌شود.

داده های بلاک چین در شبکه بیت کوین به صورت عمومی قابل مشاهده است. این داده ها باعث می‌شوند که تمامی تراکنش های یک بیت کوین به صورت زنجیره ای به هم متصل شوند . صحت زنجیره ها توسط دستکاه های موجود در شبکه بررسی می‌شوند و برای همه قابل دسترس هستند .

ساز  و کار حریم خصوصی شبکه ارزهای دیجیتال غیر متمرکز مثل بیت کوین :

حریم خصوصی ارزهای دیجیتال
حریم خصوصی ارزهای دیجیتال

تراکنش های شبکه  رمز ارز  به صورت عمومی است. حریم خصوصی ارزها به نحوی برنامه ریزی شده که دسترسی به هویت افراد مخفی نگه داشته شود که مزیت بزرگی برای این ارز هاست.

یکی از مشکلاتی که بلاک چین برای ارز های دیجیتال ایجاد می‌کند ، برگشت ناپزیری تراکنش هاست. وقتی تراکنشی در سیستم ثبت شود ، برگشت پذیری آن ممکن نیست.

ماهیت دقیق بیت کوین چیست؟

این سکه یک بلاک یا دانه زنجیر است که در آن اطلاعاتی ثبت شده است .هر بلاک باید دارای یک کد به نام هش باشد . هش مثل کد پیگیری برای تراکنش است .

هش با محاسبات پیچیده ریاضی ایجاد می‌گردد.

برای نمونه این کد :

cca7507897abc89628f450e8b1e0c6fca4ec3f7b34cccf55f3f531c659ff4d79 هش پیتزای معروف است .

ماجرای برنامه نویسی که برای خرید دو پیتزا ۱۰ هزار بیت کوین پرداخت کرد!

هر فرد در شبکه بیت کوین دو کلید تحت عنوان کلید خصوصی و عمومی دارد . کلید عمومی را می‌توان همان شماره حساب در نظر گرفت. کلید خصوصی هم مثل امضای الکترونیک یا رمز عبور است .

وقتی یک بلاک ساخته می‌‌شود ، در آن کلید عمومی فرد گیرنده ، هش و کلید خصوصی فرد فرستنده وجود دارد .

برای درک بهتر این موضوع به تصویر زیر دقت کنید.

ساختار بیت کوین و یک بلاک
محتویات موجود در هر بلاک یا به اصطلاح بیت کوین

تمامی مراحل بالا توسط شبکه چک می‌شوند و برای اضافه کردن هر بلاک باید اکثریت شبکه یک تراکنش را تایید کنند. اگر شخصی قصد سو استفاده از شبکه بیت کوین را داشته باشد باید حداق به بیش از نیمی از قدرت شبکه دسترسی داشته باشد که این کار اصلا به صرفه نیست.

میزان هزینه ای که برای به دست گرفتن نیمی از شبکه لازم است صرف شود به قدری زیاد است که به صرفه نیست. علاوه بر اینها بیت کوین با ساز و کار پاداش دهی شرایطی را فراهم کرده است که با همان ظرفیت و توان شرکت کردن در شبکه این ارز دیجیتال و سهیم شدن در استخراج و ثبت بلاک های جدید به صرفه تر است .

ثبت بلاک

وقتی که یک بلاک می‌خواهد ثبت شود ، باید تمامی بلاک های قبلی بررسی شوند . هر بخشی از شبکه که زودتر این تراکنش را بررسی و ثبت کند ، تعدادی بیت کوین پاداش می‌گیرد . این پاداش ها به علت افزایش قدرت شبکه به صورت هر ۴ سال یکبار نصف می‌شود .

عرضه بیت کوین برخلاف پول های رایج موسسات مالی و بانک ها محدود است ، این به این معناست که بعد از استخراج تعداد  مشخصی که عدد آن ₿ ۲۱,۰۰۰,۰۰۰  است ، دیگر ارز جدیدی تولید نخواهد شد . لازم است بدانید که هر واحد از این ارز شامل ۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ساتوشی است . مثل دلار که هر دلار ۱۰۰ سنت است .

بعد از اتمام تعداد بیت کوین ها ، شبکه سهم مشارکت کنندگان را از طریق کارمزد تراکنش پرداخت می‌کند. شبکه در این زمان صرفا به تایید تراکنش ها و اعتبار سنجی آنها مشغول است.

روش های مختلف نگهداری رمز ارزها :

انواع کیف پول بیت کوین
مدل های مختلف دخیره سازی رمز ارزها

رمز ارزها به روش های مختلفی قابل ذخیره سازی هستند. آنها را می‌توان در کیف پول های آنلاین نگهداری کرد یا در سخت افرار های طراحی شده که شبیه فلش هستند آنها را قرار داد . رمز ارزها را می‌توان به صورت بارکد روی کاغذ جاپ نمود . هرگاه یک رمز ارز استفاده شود ، شبکه تمامی بلاک این رمز ارز را بررسی می‌کند و پس از آن اجازه انتقال به شخص دیگر در صورت عدم مغایرت اطلاعات صادر می‌شود.

اگر رمز ارز های خود را گم کنیم یا از دست بروند قابلیت بازیابی دارند؟

رمز ارزها در صورت مفقود شدن به هیچ وجه قابل بازیابی نیستند. مثلا رمز ارزهای شما داخل رایانه ای هستند و شما رمز ورود به رایانه را فراموش کرده اید و به رمز ارز های خود دسترسی ندارید، در این صورت رمز ارزهای شما از دست رفته طلقی می‌شوند.

آینده رمز ارزها و سرمایه گذاری در آنها:

تصویری از نماد تعدادی ارزهای دیجیتال
توضیح در مورد سرمایه گذاری در ارز های دیجیتال

رمز ارزها در سال های اخیر نوسانات قیمتی شدیدی را تجربه کرده اند . برای سرمایه گذاری کوتاه مدت اصلا توصیه نمی‌شوند، این مورد در سایت رسمی به آدرس Bitcoin.org هم به صراحت بیان شده است. در مورد سرمایه گذاری بلند مدت هم باید گفت با توجه به ساختار مستحکم و نامتمرکز ارز های دیجیتال از قبل بیت کوین آینده روشنی را با پیشرفت تکنولوژی می‌توان برای آنها متصور بود . این ساختار توانایی برچیدن سازو کار های مالی از قبیل بانک ها و موسسات مالی متمرکز را در اختیار دارد .

در این نوشته به معرفی بیت کوین و ساز و کار های آن پرداختیم که به عنوان یک ارز دیجیتال برجسته و شاخص شناخته می‌شود. سعی ما بر این بود که به جامع ترین و ساده ترین شکل این مبحث نسبتا دشوار را برای شما بیان کنیم .

خوش حالیم که این مطلب را مشاهده کردید . امیدواریم برای شما مفید واقع شود. اگر این مطلب برای شما مفید بود حتما در قسمت نظرات ، به ما دلگرمی دهید. برای فهم بهتر شما تلاش کردیم تصاویری را خودمان تهیه کنیم تا به شما در فهم بهتر مفاهیم کمک کنند.

در صورتی که به مبحث ارز های دیجیتال علاقه مند هستید به عنوان تجربه شخصی به شما سایت ارز دیجیتال را پیشنهاد می‌دهیم (این محتوا تبلیغاتی نیست).

این لینک از سایت اصلی بیت کوین بری شما قرار داده شده که در قالب PDF هایی به زبان های مخلف ساز و کار بیت کوین تشریح شده است که زبان فارسی آن هم موجود است.

https://bitcoin.org/en/bitcoin-paper

منابع :

سایت ویکی پدیا :

جدیدترین مطالب

تبلیغات

بیشترین بازدید ها

لینک شبکه های اجتماعی

Instagram
Telegram

مطالب مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

۲ دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up