برای خشک کردن گوشی خیس مراحل زیر را دنبال کنید:
- گوشی را خاموش کنید
- اجزای قابل جدا شدن را جدا کنید
- از یک دستمال برای پاک کردن گوشی استفاده کنید.
- از یک مکنده مثل جاروبرقی با فشار کم و فاصله زیاد استفاده کنید
- آن را در کیسه برنج یا ظرف حاوی سیلیکاژل قرار دهید
- بعد از ۴۸ ساعت گوشی را روشن کنید
شاید برای شما نیز پیش آمده باشد که طی یک اتفاق، گوشیتان داخل آب افتاده و ندانید که باید چه کاری انجام دهید تا گوشی خیس شده را نجات دهید و از آسیبهای جدی جلوگیری کنید. بعضا ممکن است از روشهای غلط و رایج استفاده کنید که خود میتواند زمینه ساز مشکلات بزرگتری باشد. در ادامه مطلب قرار است به شما ترفندها و راهکارهای لازم برای نجات گوشی خیس شده را معرفی کنیم.
تلفن همراه از وسایلی است که تقریبا همه جا آنرا همراه خود داریم. حین لباس شستن، در هوای بارانی یا حتی گذشتن از کنار یک استخر ممکن است گوشی شما خیس شود. اگر گوشی شما ضدآب باشد، طبیعتا مشکل چندانی برای آن پیش نمیآید. اگر هم گوشی شما مقاوم به قطرات آب باشد، همان طور که از اسمش پیداست، در برابر آب مقاومت بیشتری نسبت به سایر گوشی ها دارد. نجات گوشی خیس شده به عوامل مختلفی مثل نوع گوشی و مدت زمان ماندن در آب، ماهیت آب و…بستگی دارد.
لازم به ذکر است برخی گوشیها دارای نشانگر آسیب آب هستند و شما با چک کردن آن می توانید متوجه شوید که آب وارد قسمت داخلی گوشی شده یا خیر. این نشانگر به صورت یک مربع کوچک سفید است که روی خود باتری، پشت باتری یا جایگاه سیمکارت قرار دارد که در شرایط عادی به رنگ سفید است. وقتی این نشانگر به رنگ صورتی یا قرمز درآید، بدین معناست که آب وارد گوشی شما شده. برای نجات گوشی خیس شده مراحل زیر را دنبال کنید.
آنچه در این مطلب میخوانید
- ۱. بلافاصله گوشی خیس را خاموش کنید
- ۲. تمام اجزای قابل جدا شدن را از گوشی خیس خارج کنید
- ۳. استفاده از مکنده
- ۴.استفاده از جاذب رطوبت
- ۵.روشن کردن گوشی
- خارج کردن آب به دام افتاده در اسپیکر گوشی خیس
- چه زمانی استفاده از این روشها بیفایده است؟
- تفاوت گوشی ضدآب و مقاوم به آب
- راهکارهایی برای جلوگیری از خیس شدن گوشی
۱. بلافاصله گوشی خیس را خاموش کنید
در اقدام اول، شما باید بلافاصله گوشی خیس شده را از آب خارج کنید و آنرا خاموش کنید. هرچقدر سرعت عمل بیشتری داشته باشید، احتمال آسیب دیدن گوشی شما کمتر خواهد بود. چون گوشی روشن هرچه بیشتر در آب بماند، نفوذ آب در آن بیشتر میشود و امکان سوختن بردهای آن وجود دارد. خاموش کردن گوشی خیس شده باعث توقف آسیب و بهتر تشخیص دادن آسیبهای احتمالی میشود.
۲. تمام اجزای قابل جدا شدن را از گوشی خیس خارج کنید
در اقدام دوم بهتر است تمام اجزایی را که میتوان از بدنه گوشی خیس جدا کرد، از آن خارج کنید. از جمله باتری، کارت حافظه، سیمکارت و… البته بعضی گوشیها پنل پشتیشان قابل جدا شدن نیست. از این بابت هیچ مشکلی وجود ندارد و شما مجبور نیستید باتری و دیگر اجزا را از گوشی خارج کنید؛ اما اگر اینکار را انجام دهید خیلی بهتر است. سپس با یک دستمال یا پارچهی بدون پرز(مثل چیزی که برای پاک کردن عینک از آن استفاده میکنید) رطوبتهارا از روی گوشی پاک کنید.
۳. استفاده از مکنده
در مرحله بعدی شما باید سعی کنید قطرات آب باقی مانده در محفظههای گوشی خیس را خارج کنید. این کار با روشهای مختلفی امکان پذیر است که در ادامه همه آنهارا به شما معرفی میکنیم.
شما می توانید از یک مکنده قوی مثل جاروبرقی (البته در فاصله مناسب از گوشی و با فشارکم) استفاده کنید. توجه داشته باشید که جاذب قطرات آب شما باید نوعی مکنده باشد! پس به هیچ عنوان نباید از سشوار برای خشک کردن گوشیتان استفاده کنید. حرارت سشوار نه تنها گوشی شمارا خشک نمیکند، بلکه ممکن است باعث ذوب شدن برخی قطعات آن و ایجاد آسیبهای بدتری بشود. همچنین بخار اتو و استفاده از فر نیز به گوشی شما آسیب میزند.
اگر مکندهایی مثل جاروبرقی در دسترستان نیست،میتوانید گوشی را برای چندین ساعت مقابل نور ملایم آفتاب در کنار پنجره قرار دهید.
۴.استفاده از جاذب رطوبت
یکی از کارهایی که بیشتر افراد برای گوشی خیس شده انجام میدهند، قرار دادن آن در ظرف یا کیسه حاوی مواد جاذب رطوبت است.
قرار دادن گوشی در کیسه برنج
برنج میتواند در دسترس ترین گزینه برای استفاده به عنوان جاذب رطوبت باشد. اگر گوشی و باتری جدا شده آنرا در برنج بگذارید، میتوانید امیدوار باشید که بعد از ۴۸ ساعت رطوبت پنهان در محفظههای گوشی را جذب کرده باشد. بعد از ۴۸ ساعت میتوانید گوشی را روشن کنید و سلامت آن را چک کنید. البته برخلاف باوری که عموم افراد درباره قابلیت برنج در نجات گوشی خیس شده دارند، این ماده جاذب رطوبت بسیار ضعیفی است. از طرفی ممکن است دانه های ریز برنج در محفظه شارژ،جک هدفون و… گیر کنند. شما با استفاده از یک خلال دندان میتوانید دانههای برنج گیر کرده در محفظههارا جدا کنید.
شرکت اپل توصیه کرده که برای گوشیهای این شرکت از این روش استفاده نکنید! به جای آن استفاده از جریان هوا را پیشنهاد میدهد. یعنی گوشی خیس را در جای خشکی که هوا جریان دارد، قرار دهیم. مشخص است که با این روش شما باید مدت طولانی(حتی چندین روز) برای خشک شدن گوشیتان صبر کنید. در چنین مواقعی میتوانید از باد پنکه استفاده کنید.
استفاده از سیلیکاژل
به جای برنج، برای جذب رطوبت گوشی خیس شده میتوانید از ظرف حاوی سیلیکاژل استفاده کنید. سیلیکاژل نسبت به برنج جاذب رطوبت قویتری است و مشکلات استفاده از برنج را ندارد. سیلیکاژل همان پاکت های کوچک پر از ژلههای ریز هستند که در کیفها و کفشهای نو و دیگر وسایل تازه خریداری شده میبینیم. از سیلیکاژل برای محافظت آنها در برابر رطوبت و جلوگیری از خراب شدنشان استفاده میشود. البته بهتر است که شما بستههای سیلیکاژل را به صورت جداگانه خریداری کنید و از سیلیکاژل وسایل دیگر استفاده نکنید! چون تصور بر این است که آنها به اندازه ظرفیتشان رطوبت را جذب کردهاند. کافیست در یک ظرف تعدادی از بستههای سیلیکاژل را بریزید (نیازی نیست آنهارا باز کنید) و گوشی را در آن قرار دهید.
۵.روشن کردن گوشی
برای اینکه از کاملا خشک شدن گوشی خیس اطمینان حاصل کنید، پس از قرار دادن آن در کیسه برنج یا ظرف حاوی سیلیکاژل، ۴۸ ساعت صبر کنید. سپس گوشی را روشن کنید تا متوجه میزان آسیب شوید. اگر گوشی شما روشن نشد، آنرا به ظرف سیلیکاژل یا کیسه برنج برگردانید تا برای چند ساعت دیگر آنجا بماند و اگر باز هم روشن نشد، به یک مرکز تعمیرات مراجعه کنید.
چگونه تشخیص دهیم که گوشی خیس شده آسیب دیده است؟
اگر پس از تلاش برای روشن کردن گوشی خیس، موفق به روشن کردن آن نشدید یا بعد از روشن کردن صفحه نمایش شما به درستی عمل نکرد، میتواند نشانه آسیب جدی باشد. همچنین ممکن است لکههایی روی نمایشگر شما ایجاد شود. بعضا ممکن است پیامهای اخطار آمیزی از گوشی دریافت کنید. مشکلات عدم اتصال به بلوتوث، وایفای، تغییر صدای بلندگوها و زود خالی شدن باتری گوشی نیز میتواند بازتاب یک مشکل جدی در گوشی شما باشد.
خارج کردن آب به دام افتاده در اسپیکر گوشی خیس
پس از طی کردن مراحل بالا، ممکن است همچنان مقداری آب در محفظه داخلی اسپیکر گوشی باقی بماند. برای خارج کردن آب از اسپیکر گوشی خیس روشهای مختلفی وجود دارد. اما اساس همه آنها به این صورت است که یک صدای خاص و بلند، آب را به بیرون از فضای اسپیکر میراند. البته لازم به ذکر است که هیچ کدام از روشهای زیر به صورت قطعی تمام آب را از اسپیکر خارج نمیکند و صدای بلند ممکن است به بلندگوی گوشی آسیب بزند.
بعضی گوشیهای شیائومی در قسمت تنظیمات خود چنین قابلیتی دارند. کافیست به منوی Setting بروید و در قسمت Additional settings یا تنظیمات اضافی، روی گزینه Clear Speaker (پاک کردن اسپیکر) بزنید. با فعال کردن این گزینه، یک صدای ۳۰ ثانیهایی پخش میشود و آب را از اسپیکر شما خارج میکند.
اگر گوشی اندروید شما همچین قابلیتی ندارد، میتوانید از اپلیکیشن Speaker Cleaner-Remove water استفاده کنید. برای گوشیهای آیفون نیز اپلیکیشن Sonic مناسب است.
چه زمانی استفاده از این روشها بیفایده است؟
شاید به نظر اغلب شما این امر موضوع مهمی نباشد، اما ماهیت آب میتواند روی میزان آسیب به تلفن همراه شما تاثیر بگذارد. اگر گوشی شما با آب شیرین خیس شود، آسیب کمتری میبیند نسبت به حالتی که با آب شور خیس شود. آب شور به علت ماهیت خورندهایی که دارد میتواند به شدت آسیبزا باشد. به طوری که اگر گوشی شما بیش از ۱۰ ثانیه در آب شور بماند، باید حتما به یک شرکت حرفهایی مراجعه کنید تا با دستگاه مخصوص آنرا خشک کنند. همچنین وقتی گوشی شما برای مدت خیلی طولانی در آب باقی مانده باشد(هر نوع آبی)، استفاده از این روشها چندان کارساز نیست.
تفاوت گوشی ضدآب و مقاوم به آب
احتمالا تا به حال نام گوشیهای ضدآب را شنیدهاید، یا حتی آنهارا با این عنوان خریداری کردهاید. گوشیهایی که به بازار عرضه می شوند، از گواهی IPXX برخوردار هستند. این گواهی میتواند به گوشی امتیاز مقاوم بودن در برابر گردوغبار و قطرات آب را بدهد. اما به این معنا نیست که آنرا کاملا ضد آب میکند! X اول در گواهی IPXX مربوط به مقاومت در برابر ذرات جامد و گردوغبار است که عدد آن میتواند بین ۰ تا ۶ باشد. هر چه این عدد بزرگتر باشد، مقاومت نیز بیشتر است. اما X دوم مربوط به مقاومت در برابر قطرات آب است که مقدار آن میتواند بین ۰ تا ۹ باشد. به طوری که:
- گواهی IP67 بدین معناست که گوشی شما می تواند تا عمق ۱ متری آب به مدت ۳۰ دقیقه دوام بیاورد. مثل گوشی Galaxy A54 سامسونگ
- گواهی IP68 بدین معناست که گوشی شما میتواند تا عمق ۱.۵ متری آب به مدت ۳۰ دقیقه دوام بیاورد. اکثر پرچمداران روز بازار از این امتیاز برخوردار هستند. مثل S23 Ultra سامسونگ، شیائومی ۱۴ اولترا و…
مشخص است که IP69 بهترین حالت و نشان دهنده بیشترین مقاومت در برابر آب است. پس مقاوم به آب بودن گوشی شما لزوما به معنای ضدآب بودن آن نیست! اگر گوشی خیس بیشتر از ۳۰ دقیقه در عمقهای گفته شده قرار بگیرد، میتواند دچار آسیبهای جدی شود.
راهکارهایی برای جلوگیری از خیس شدن گوشی
همانطور که پیشتر گفتیم، تلفن همراه وسیلهایی است که تقریبا آنرا در همه جا همراه خود داریم. بهتر است با یک سری احتیاطها از خیس شدن گوشی و آسیب دیدن آن جلوگیری کنیم. اگر این نکات را رعایت کنید، مجبور نیستید با مشکلاتی از این قبیل دستو پنجه نرم کنید.
در گام اول توصیه میکنیم هنگام خرید گوشی با توجه به بودجهتان به سمت آیتم های مقاوم در برابر آب و با گواهی IP67 یا IP68 بروید. اما اگر گوشیتان چندان در برابر آب مقاوم نیست، بهتر است:
- در هوای بارانی با تلفن همراه صحبت نکنید یا کلا از آن استفاده نکنید.
- هنگام شستن ظرفها یا حتی در حمام از تلفن همراهتان استفاده نکنید. رطوبت حمام و قطرات آب میتواند آسیب زننده باشد.
- از قابها و کیسههای ضدآب در شرایطی که احتمال خیس شدن گوشی وجود دارد استفاده کنید.