در این مطلب به بررسی کامل اسنپ دراگون X برای بازی خواهیم پرداخت. در ادامه همراه ما باشید تا عناوین مطرح دنیای گیم را از لحاظ عملکرد روی این پردازنده بررسی کنیم و عملکرد گرافیکی آن را هم مورد واکاوی قرار دهیم.
کوالکام پردازنده اسنپ دراگون X را مبتنی بر معماری ARM معرفی کرد. پردازندههای مبتنی بر ARM از توان کمتری نسبت به پردازندههای اینتل با معماری x64 برخوردار و مصرف انرژی بهینهتری دارند. معماری مبتنی بر ARM عموماً برای دستگاههایی استفاده که خنک سازی فعال ندارند. خنک سازی فعال یعنی از فن یا خنک کنندههایی مشابه آن استفاده میکنند. برای مثال تلفنهای همراه خنک سازی فعال ندارند.
کوالکام با پردازندههای اسنپ دراگون یکی از بزرگترین شرکتهای تولید کننده پردازنده موبایل در جهان است. شرکت Qualcomm سالانه تراشههای قدرتمندی برای تلفنهای همراه میسازد و عموماً پرچمداران موبایل بسیاری از شرکتها از محصولات کوالکام استفاده میکنند.
کوالکام بعد از مدتها دوباره به دنبال ورود به بازار پردازندههای لپتاپی است. این بار کوالکام با پردازندههای سری ایکس به دنیای لپتاپها و کامپیوترهای شخصی وارد میشود. کوالکام قرار است با پردازندههای X رقیب ویندوزی پردازندههای سری M شرکت اپل که بر مبنای معماری ARM هستند باشد.
در حال حاضر عموم شرکتهای بزرگ در زمینه لپتاپ محصولات خودشان را با پردازندههای سری X اسنپ دراگون معرفی کردهاند. با معرفی لپتاپهای متعدد و حتی سرفیسهای مایکروسافت ممکن است بسیاری این سوال برایشان به وجود بیاید که آیا پردازنده اسنپ دراگون سری X برای بازی کردن و حتی کارهای گرافیکی مناسب هستند یا خیر؟
بررسی بخش گرافیکی و سختافزاری Snapdragon X
همانطور که قبلا به معرفی سری Snapdragon X پرداختیم، قدرتمندترین پردازنده این سری اسنپ دراگون X Elite است. پردازنده ایکس الیت ۱۲ هسته قدرتمند دارد و بر خلاف سایر پردازندههای لپتاپی از مدل خوشهای ساخته نشده یعنی هسته بزرگ و کوچک ندارد و همه هستهها از نوع بزرگ یا همان قدرتمند هستند. اسنپ دراگون ایکس الیت از فرکانس ۳.۸GHz برخوردار است. واحد پردازش گرافیکی یکپارچه (iGPU) این تراشه از نوع Adreno و توانی معادل ۴.۶TFLOPs دارد. کوالکام بیان میکند پردازنده مذکور قدرتمندترین پردازنده ساخت این شرکت است.
بررسی عملکرد اسنپ دراگون ایکس در بازیهای محبوب
با توجه به اینکه Snapdragon X در مدلهای مختلفی عرضه میشود و حتی ممکن است در دستگاههای متفاوت با نوع خنک سازی فعال یا غیرفعال استفاده شود ما شاهد عملکردهای متفاوتی از این تراشه خواهیم بود. هرچه ابعاد دستگاهی که ما تراشه Snapdragon X را در آن استفاده میکنیم بزرگتر باشد ما مطمئنا قادر به خنک سازی بهتر دستگاه خواهیم.
برای مثال مقایسه اسنپ دراگون ایکس در سرفیس پرو که خنک سازی فعال (با استفاده از فن) ندارد نسبت به لپتاپی که در آن خنک سازی فعال داریم این تراشه میتواند فرکانس عملکردی بیشتری از خود نشان دهد و علاوه بر آن افت عملکرد کمتری در بخشهای مختلف خود به علت گرما داشته باشد. نکتهای که در مورد ای تراشه حائز اهمیت است اینکه این تراشه توانایی بالایی در پردازشهای مبتنی بر هوش مصنوعی دارد که این عامل میتواند در بعضی بازیها عملکرد این تراشه را برجستهتر کند.
سایت بررسی بازیهای مختلف روی اسنپ دراگون X
مایکروسافت بعد از معرفی سرفیس لپتاپ و سرفیس پرو ۲۰۲۴ خود با پردازندههای جدید X Plus و X Elite به سمت پردازندههای سری ARM برای ویندوز رفت. این پردازندهها عملکرد بهینهتری در مصرف انرژی دارند و فناوری است که اپل چند سالی است در مکبوکهای خود با تراشه سری M از آن استفاده میکند.
مایکروسافت برای سنجش عملکرد بازیهای مختلف روی این پردازندههای جدید اسنپ دراگون، سایتی به آدرس Worksonwoa.com معرفی کرده که در ابتدا حدود ۱۵۰۰ بازی را روی این پردازنده بررسی و نتیجه را قرار دادهاند. با استفاده از این سایت میتوان عملکرد بازیها روی پردازندههایی که بر مبنای معماری ARM هستند در ویندوز را بررسی کرد. قرار است به تدریج بازیهای بیشتری بررسی و در این سایت قرار بگیرند. کاربران در صورت تمایل میتوانند بعد از تست بازی روی این پردازندهها نتایج عملکرد آن بازی را اضافه و در نتایج مشارکت کنند.
بعد از وارد شدن به سایت شما میتوانید با استفاده از نوار جستجو بازی مد نظر خود را پیدا کنید.این سایت بازیها را در چهار دسته که شامل عالی (Perfect)، قابل اجرا (Playable)، اجرا (Run) و غیرقابل اجرا (UnPlayable) دسته بندی میکند. علاوه بر دسته بندی ذکر شده شما میتوانید مدل کامل پردازنده و میزان RAM دستگاهی که روی آن تست انجام شده را نیز مشاهده کنید.
اجرا و پیاده سازی سایت Worksonwoa توسط شرکت Linaro انجام شده است. این شرکت در زمینه اجرا و بهینه سازی اپلیکیشنها و بازیها روی پردازندههای سری ARM بیش از یک دهه تجربه دارد و به توسعه دهندگان بسیاری خدمات ارائه داده است. گفته میشود شرکت Linaro سهم بسزایی در گسترش معماری ARM دارد.
اسنپ دراگون X برای بازی و تعدادی از بازیهای محبوب روی ARM
Grand Theft Auto V: قابل اجرا (Playable) با فریم ریت ۶۰ (Snapdragon X Elite – 32 GB)
Elden Ring: عالی (Perfect) با فریم ریت ۳۰۸ (Snapdragon X Elite – 32 GB)
Baldur’s Gate 3: قابل اجرا (Playable) با فریم ریت ۱۵ (Surface Laptop (7th Edition))
The Witcher 3: Wild Hunt: قابل اجرا (Playable) با فریم ریت ۴۵ (Surface Laptop (7th Edition))
Disco Elysium: عالی (Perfect) با فریم ریت ۱۱۵ (Snapdragon X Elite – 32 GB)
Red Dead Redemption 2: قابل اجرا (Playable) با فریم ریت ۳۴
Cyberpunk 2077: اجرا (Run) با فریم ریت ۳۰ (Snapdragon X Elite – 32 GB)
Resident Evil Village: عالی (Perfect) با فریم ریت ۳۱ (Surface Laptop (7th Edition))
God of War (2018): اجرا (Run) با فریم ریت ۲۲
Minecraft: عالی (Perfect) با فریم ریت ۱۱۳
Marvel’s Spider-Man Remastered: قابل اجرا (Playable) با فریم ریت ۳۴ (Snapdragon X Elite – 32 GB)
Hitman 3: قابل اجرا (Playable) با فریم ریت ۵۰ (Snapdragon X Elite – 32 GB)
Call of Duty: Infinite Warfare: قابل اجرا (Playable) با فریم ریت ۵۲ (Snapdragon X Elite – 32 GB)
Fortnite: غیرقابل اجرا (UnPlayable)
EA Sports FC 24: تست انجام نشده
Battlefield 2042: تست انجام نشده
The Last of Us Part 1: تست انجام نشده
نکات حائز اهمیت در مورد نتایج ذکر شده:
آیا پردازندههای ایکس اسنپ دراگون برای گیمرها مناسب هستند؟
در حقیقت پردازنده اسنپ دراگون برای انجام بازی ساخته نشده است. کوالکام با ساخت تراشههای مبتنی بر فناوری ARM به دنبال ورود به دنیای لپتاپها و کامپیوترهای شخصی مخصوصا مبتنی بر ویندوز است. پردازنده اسنپ دراگون سری ایکس از لحاظ مصرف انرژی عملکرد بهینهای دارند. دستگاههایی که از باتری استفاده میکنند با معماری ARM مدت زمان بیشتری شارژدهی داشته دارند.
همانطور که کمی بالاتر به این موضوع پرداختیم اسنپ دراگون سری ایکس از یک بخش گرافیکی درون تراشه خود برخوردار است که حتی قابل رقابت با گرافیکهای AMD و Intel است. اگر به دنبال بازی به صورت حرفهای با تجربهای نرم و روانتر باشیم مطمئنا گرافیک یکپارچه یا همان (iGPU) نمیتواند نیاز ما را بر طرف کند و باید گرافیک مجزا روی سیستم خود داشته باشیم.
اگر قرار باشد از تراشه اسنپ دراگون در سیستمهای خانگی استفاده و کارت گرافیک مجزا هم داشته باشیم هنوز معلوم نیست عملکرد این تراشه بتواند در حد تراشههای Intel Core Ultra یا AMD Ryzen باشد پس بهتر است فعلا به این تراشه برای جمع کردن یک کیس حرفهای فکر نکنیم و منتظر بمانیم تا عملکرد آن بررسی و بعد از آن با کمک افراد متخصص در این زمینه تصمیم گیری کنیم.
در مورد پردازنده اسنپ دراگون سری ایکس وقتی در دستگاههایی نظیر تبلتهای اندرویدی استفاده شود باید گفت که عملکرد خیره کنندهای را در بخش بازی از آن شاهد خواهیم بود چه بسا مشابه آیفونهای سری ۱۵ قابلیت اجرای بازیهای کنسول را نیز در این تبلتها یا دستگاههای کوچکتر داشته باشیم.